Według prognoz PMR starsi konsumenci wymuszą zmiany w samym wyglądzie opakowań. Skończy się epoka drobnego druku, pewne rzeczy będą też musiały być inaczej komunikowane. Większa uwaga będzie musiała być położona chociażby na kwestie związana ze zdrowiem.
Starsze osoby w przyszłości będą oczywiście inne niż dzisiaj. Będą lepiej zarabiać, będą wiedzieć co to jest m-commerce i jak można to wykorzystać, jak zdobywać informacje. – Jeśli chcemy wiedzieć jak będą się zachowywać konsumenci w przyszłości spójrzmy na dzisiejsze pokolenie Z. To one, ze względu na swoją liczebność, będą w przyszłości wyznaczać trendy. Będą brać pod uwagę co mówią ich znajomi, będą impulsywne w sowich wyborach zakupowych. Nie będą też potrzebowały dużych zakupów robionych w hipermarkecie. Dlaczego? Bo będzie więcej singli i mniejszych gospodarstw domowych. Wybierać będą sklepy bliskie czy odwiedzane „po drodze”, czyli Biedronki, Lidle i Żabki – mówił Jarosław Frontczak, dyrektor działów handlu detalicznego, budowlanego i ekonometrii w firmie badawczej PMR, podczas swojego wystąpienia zatytułowanego „Konsumpcja przyszłości: prognozy i trendy wybranego asortymentu food i non-food oraz usług”.
W prognozowanej przez PMR przyszłości największe będą koszty utrzymania mieszkania, a potem transportu. Warto zwrócić na gastronomię i hotele, które będą wyraźnie rosnąć. Artykuły higieny delikatnie wzrosną, natomiast mocno stracą artykuły tytoniowe. Chcemy być zdrowsi – wzrosną więc wydatki na turystykę, sport i opiekę medyczną – zarówno usługi jak i leki.
Będziemy się bogacić, a za tym pójdą zmiany w wydatkach w obrębie kategorii spożywczych – mniej będziemy wydawać na ziemniaki (zastępowane np. przez zdrowsze kasze), kwaszoną kapustę i cukier (bo mniej gotujemy). Bardzo wzrosną natomiast wydatki na produkty convienece oraz ready to go. Coraz większe znaczenie będzie mieć zdrowie, a zatem na znaczeniu zyskają warzywa i owoce oraz wołowina (ma lepszą opinię niż np. kurczaki). Mniej będziemy też wydawać na papierosy, pieczywo i mięso (generalnie).
Z jednej strony w konsumpcji na znaczeniu będą zyskiwać kwestie dietetyczne, a z drugiej, coraz mniej będziemy gotować. Mocno zyska gastronomia, także w punktach niegastronomicznych. Widać to już dzisiaj. Najwięcej hot-dogów sprzedają: Żabka, Orlen i Ikea. Sieci te prowadzą gigantyczną wojnę na te produkty, a największym sprzedawcą kawy jest Orlen.
Im dzisiejsze pokolenie Z będzie starsze tym więcej będzie wydawać na zdrowie, także leki, które i dziś kochamy kupować. 80 proc. Polaków kupuje leki OTC, 57 proc. – suplementy diety, 41 – dermokosmetyki. Te wartości będą rosły.
– W prognozowanych wydatkach konsumenta w 2030 warto zwrócić uwagę na rosnące znaczenie produktów non-foodu. Wydatki na produkty spożywcze będą maleć na rzecz usług gastronomicznych, turystycznych i zdrowotnych – podsumował Jarosław Frontczak.