Cykliczny raport pt. „Indeks cen w sklepach detalicznych”, autorstwa UCE Research i Hiper-Com Poland, nie pozostawia złudzeń co do skali drożyzny w sklepach. Zebrane dane dotyczą wszystkich dyskontów, hipermarketów, supermarketów, sieci convenience i cash&carry.
Analitycy sprawdzili łącznie ponad 1,3 tys. marek i blisko 27 tys. cen detalicznych. Zestawiono wyniki 12 kategorii oraz 45 poszczególnych produktów ze stycznia br. i ub.r. Na tej podstawie stwierdzono, że ceny codziennych zakupów wzrosły o 17,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem zeszłego roku. Podrożały też wszystkie analizowane kategorie.
Na szczycie tabeli znalazły się produkty tłuszczowe ze wzrostem o 58,7 proc. Wśród nich rekordzistą jest olej, który podrożał aż o 73,5 proc. Na wysokich pozycjach w zestawieniu widać też tzw. inne artykuły – 47,6 proc. (to głównie karma dla zwierząt), mięso – 23,9 proc., a także nabiał – 23 proc. Dalej są warzywa i owoce – po 13,6 proc. Tylko nieco mniejsze podwyżki objęły pieczywo – o 11,4 proc., jak również dodatki spożywcze – o 10,5 proc. Z kolei produkty sypkie zdrożały – o 8,4 proc., a napoje – o 7,8 proc.
Ceny chemii gospodarczej poszły w górę jedynie o 4,7 proc., ale autorzy raportu ostrzegają, że w kolejnych miesiącach ww. grupy towarów mogą odnotować kolejne podwyżki. Wówczas konsumenci jeszcze mocniej odczują różnice cenowe.