Od migdałów przez owies i kokos po groszek - alternatywne produkty na bazie roślin budzą duże zainteresowanie w UK - pokazują najnowsze badania Mintela. Prawie jedna czwarta Brytyjczyków spożywała alternatywne produkty mleczne na bazie roślin w ostatnich trzech miesiącach w porównaniu do 19 proc. w 2018 roku.
Wzrost alternatywnych produktów mlecznych jest w dużej mierze napędzany przez nowszych uczestników kategorii, takich jak owies (którego sprzedaż wzrosła o 71 proc. od 2017 roku), kokos (wzrost o 16 proc. w latach 2017-18) i migdały (wzrost o 10 proc. w latach 2017-18), bo wszystkie z nich są bardziej widoczne i dostępne na sklepowych półkach w 2018 roku.
Używanie mleka opartego na roślinach wciąż zyskuje w UK na popularności, ale według badań Mintela stanowi ono zaledwie 4 proc. sprzedaży ilościowej i 8 proc. wartości sprzedaży mleka białego w 2018 roku.
Ponadto wykorzystanie roślinnych alternatyw mleka w gotowaniu i gorących napojach jest nadal ograniczone. Tylko 25 proc. alternatywnych produktów mlecznych na bazie roślin jest używanych przez konsumentów do gotowania, w porównaniu do 42 proc. w przypadku użytkowników mleka krowiego.
Różnica jest jeszcze większa w przypadku gorących napojów, gdzie tylko 42 proc. alternatywnych produktów mlecznych na bazie roślin konsumenci używają w gorących napojach, w porównaniu do 82 proc. w przypadku użytkowników mleka krowiego. Jednak jedna piąta (21 proc.) Brytyjczyków uważa, że mleko orzechowe nadaje napojom więcej smaku niż mleko krowie.
- Wzrost w tym segmencie stanowi część znacznie szerszego ruchu opartego na roślinach i napędzanego przez obawy konsumentów dotyczące zdrowia, etyki i środowiska. To także efekt zamiłowania do różnorodności w diecie - komentuje Emma Clifford, associate director w UK Food and Drink.
- Przechodzenie w stronę droższych alternatyw mleka opartych na roślinach będzie kontynuowane i przyczyni się do ogólnej wartości dodanej na rynku. Zainteresowanie konsumentów radami dotyczącymi tego, jak te roślinne alternatywy można inaczej wykorzystywać, wskazuje na ich znaczny potencjał wśród obecnych użytkowników i przyszłych konsumentów – dodaje Emma Clifford.