Aby zmniejszyć ślad węglowy surowców, Symrise opracowała SymTrap. To technika polegająca na wychwytywaniu pachnących cząsteczek zawartych w roztworach wodnych, takich jak woda płucząca lub resztkowe soki wytwarzane przez ekstrakcję, destylację lub liofilizację roślin i owoców.
W wyniku tego powstaje żywica, która jest przemywana alkoholem, aby stać się SymTrap - nowym składnikiem, który różni się od olejku eterycznego swoim niewielkim wpływem na środowisko. Składniki SymTrap oferują wyjątkowo niski ślad węglowy, ponieważ pochodzą z produktów ubocznych opartych na technice, która nie wymaga ciepła ani chemikaliów.
Symrise po raz pierwszy przetestował ten opatentowany w 2008 roku proces w Ekwadorze. Dom perfumeryjny pozyskał pozostałości z produkcji soku marakujowego, aby uzyskać owoc marakui SymTrap - naturalny, soczysty i autentyczny materiał. Do tego czasu nuty owocowe można było uzyskać jedynie przez syntezę, z wyjątkiem pąka czarnej porzeczki.
Oprócz ochrony środowiska, nowa technologia toruje drogę rewolucyjnym składnikom - przetestowano ten proces na pozostałościach produktów spożywczych i z tych odpadów pozyskano cebulę, karczoch, czosnek, szparagi i kalafior SymTraps. Oprócz niskiego zużycia węgla technologia pomaga odnowić paletę perfum i może sprawić, że wkrótce pojawią się nowe perfumowane nuty, które tchną nowe życie w kategorię zapachów.