W ramach filaru „Poszanowanie różnorodności biologicznej” w 2016 r. grupa oświadczyła, że zamierza chronić i promować 1000 gatunków i odmian roślin do 2025 r.
Teraz L'Occitane ujawniła, że udało jej się wypromować i chronić 1149 odmian i 513 różnych gatunków roślin. Osiągnęła ten cel, pozyskując szeroką gamę roślin do swoich linii produktów i promując określone gatunki lub odmiany poprzez strategiczne partnerstwa i współpracę.
W Burkina Faso L'Occitane przyczyniła się do ochrony dziesięciu odmian etnograficznych wykorzystywanych do produkcji organicznego masła shea na zasadach fair trade. Podobnie w Crest we Francji wspiera hodowlę piwonii poprzez długoterminową współpracę z hodowcą kwiatów tego gatunku, którego rodzina od 160 lat pracuje nad uprawą 300 odmian piwonii zielnych. Na południu Francji współpracuje z Shared Mediterranean Conservatory w celu promowania 141 odmian drzew oliwnych i 52 odmian drzew figowych.
Jean-Charles Lhommet, Biodiversity & Sustainable Ingredients Manager w L'Occitane, podsumował: „Oprócz tego, że jest niezbędna dla podstawowych potrzeb żywieniowych i zdrowotnych, ta różnorodność przyczynia się do piękna świata: różnice w zapachach, kolorach, teksturach, Życie byłoby bardzo smutne, gdybyśmy mieli tylko jedną odmianę pomidorów”.
Grupa L'Occitane wykorzystuje w swoich formułach ponad 300 składników pochodzenia naturalnego.