Clarins kupił ziemię w gminie Saint Gilles i Générac, niedaleko Nîmes we Francji. Pierwsza uprawa 50 gatunków drzew i roślin planowana jest na jesień 2024 r., a zbiory na rok 2025/2026. Clarins planuje zbiór migdałów, lawendy, tymianku cytrynowego, moreli, pigwy, jagód, nopalu i opuncji. Zbiega się to z zaangażowaniem marki w skupienie się na odpowiedzialnym pięknie, które jest głównym założeniem jej strategii od 1954 roku. Celem grupy jest zwiększenie identyfikowalności swoich surowców dzięki skuteczności i jakości swoich receptur.
Francuscy dostawcy kosmetyków, w tym Lancôme i Chanel, coraz częściej kupują ziemię, na której uprawiane są ich składniki, aby zachować ścisłą kontrolę nad jakością i dostępnością. Nowa posiadłość Clarins obejmuje 50 hektarów gruntów uprawnych, na których grupa zamierza uprawiać rośliny do wykorzystania w swoich produktach, a także laboratorium do badań i badań nowych gatunków. Według firmy w domenie tej zastosowano innowacyjne praktyki kulturowe i unikalne podejście hydrologiczne.
Clarins nabył uprzednio Domaine de Serraval w Górnej Sabaudii we Francji w 2016 roku, gdzie firma uprawia 2,5 tony roślin rocznie. Ich ekstrakty są włączane do receptur produktów w fabryce grupy w Pontoise we Francji. Jak stwierdziła firma, obie domeny korzystają z mikroklimatu ze względu na położenie w pobliżu gór i zarośli oraz dobrą glebę.
Czytaj także: Clarins łączy siły z Mary’s Meals. Celem jest 3 mln posiłków dla niedożywionych dzieci