To co jemy ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale także na wygląd, stan skóry i koloryt cery.
Skóra jest największym ludzkim narządem, jej powierzchnia całkowita wynosi 1,5-2 mkw. Ochrania organizm przed promieniowaniem ultrafioletowym, szkodliwymi czynnikami chemicznymi, wpływami środowiska zewnętrznego oraz wydala niektóre toksyny, które eliminowane są przez nerki. Poprzez kwaśny odczyn potu skóra hamuje rozwój bakterii i grzybów na powierzchni ciała. Dodatkowo reguluje gospodarkę wodną i mineralną organizmu przez branie udziału w wymianie tlenu i dwutlenku węgla.
Jako siedlisko niektórych zmysłów, skóra jest jednym z głównych kanałów łączących ciało ze światem zewnętrznym. Dzięki niej odczuwamy ciepło, zimno, suchość, wilgotność, a także dotyk, ucisk czy ból. Jej wygląd odzwierciedla nasz aktualny stan zdrowia oraz prawidłowość diety. Dieta może poprawić stan naszej skóry, pozbyć się przebarwień, wyprysków, młodzieńczego trądziku czy intensywnego pocenia się.
Podstawowe znaczenie w odżywieniu skóry mają witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E, a także kwasy tłuszczowe m.in. kwasy omega-3. Dodatkowo wpływ na wygląd skóry mają składniki mineralne takie jak selen, żelazo, jod, kwas foliowy i kobalt.
W diecie pozbawionej witaminy A, starzenie się skóry zachodzi szybciej, ze względu na nadmierną ilość wolnych rodników. Witamina A zmniejsza łojotok odpowiedzialny za powstawanie trądziku oraz wspomaga regenerację komórek skóry i błon śluzowych. Bogate w witaminę A morele, suszone śliwki, dynia, marchew, szpinak i sałata pomogą odzyskać zdrowy i młody wygląd skóry.
Dzięki diecie bogatej w witaminę E zmarszczki na twarzy pojawiają się znacznie później, ponieważ witamina E odpowiada za działania antyoksydacyjne. Witamina E zawarta w olejach: słonecznikowym, sojowym, rzepakowym, z kiełków pszenicy oraz migdałach i orzechach laskowych, zmniejszy także opuchlizny widoczne na twarzy.
Witamina C podobnie jak witamina A i E jest dobrym przeciwutleniaczem, dzięki właściwościom przeciwutleniającym opóźnia oznaki starzenia się. Zawarta jest w natce pietruszki, brukselkach, kalarepie, brokułach, kapuście, kalafiorze, szpinaku, cykorii, owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, truskawkach, kiwi, grejpfrutach, cytrynach, pomarańczach oraz malinach.
Wśród witamin grupy B, niedobór biotyny (Wit. B8) jest przyczyną zmian skórnych oraz utraty włosów, wiąże się to z zaburzeniami w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Produkty zbożowe: otręby, płatki owsiane doskonale wpływają na wygląd skóry. Orzechy włoskie i ziemne, soja, kalafior, soczewica, drożdże i melasa sprawiają, że włosy przestają być matowe. Produkty zawierające witaminę B5 (fasola, szpinak, wątróbka, jajka) łagodzą podrażnienia i sprawiają, że napięcie skóry wzrasta. Dodatkowo przyspieszają gojenie się popękanego naskórka i pobudzają regenerację komórek skóry.
Zmiany skórne często powodowane są przez niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zmiany te mogą objawiać się poprzez przesuszoną skórę – efekt ten wynika ze zwiększonej utraty wody. Kwas gamma-linolenowy z oleju wiesiołka ochrania naturalne substancje tłuszczowe w skórze, przez co doskonale pielęgnuje ją i zapobiega wysuszeniu naskórka.
Aby mieć piękną skórę powinniśmy przede wszystkim unikać:
• potraw tłustych, głównie smażonych w głębokim tłuszczu oraz potraw typu fast-food. Procesy zachodzące podczas smażenia powodują wytwarzanie się nadmiernej ilość kwasów tłuszczowych typu trans, a te z kolei przyspieszają proces starzenia się skóry;
• potraw solonych, z dodatkiem magi, konserwowanych – nadmiar soli zawartej w tych produktach prowadzi do obrzęków, przez co skóra staje się bardziej napęczniała, a z czasem wiotka. Poprzez nadmiar soli powstaje także trądzik;
• potraw oraz napojów gorących – rozszerzają naczynia włosowate;
• ostrych przypraw m.in. chilli, papryki, czosnku, curry, pieprzu, cynamonu, kardamonu, – rozszerzają naczynia włosowate;
• używek takich jak kawa, herbata, alkohol – zatrzymują wodę w organizmie, oraz zawierają wiele toksyn;
• cukru i słodyczy – przede wszystkim czekolada może być przyczyną trądziku.
Aby skóra promieniała, nasza dieta powinna być bogata w:
• ryby, przede wszystkim tłuste gatunki – zawierają korzystnie wpływające na naszą cerę kwasy tłuszczowe omega-3;
• owoce i warzywa – zawierają różne antyoksydanty, przeciwdziałające starzeniu się skóry, dodające koloryt, jak również świeżość cery;
• oleje roślinne – dodawane do sałatek warzywnych przeciwdziałają powstawaniu różnych krost, zapobiegają wysuszeniu naskórka;
• pełnoziarniste produkty zbożowe, bogate w otręby i płatki owsiane;
• orzechy w małej ilości – zawierają witaminę B8 oraz cynk, który pomaga zwalczyć trądzik.
Agnieszka Białek
Dietetyk www.fabrykadiet.pl
Kosmetyki produkcja i handel, setki rynkowych nowości: pielęgnacja, makijaż, zapachy i najbardziej aktualne trendy!