Najlepsze źródła witamin antyoksydacyjnych
Na początek witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli A, C i E. Naturalne antyoksydanty chronią komórki przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia i zmniejszają podatność na choroby.
Witamina A występuje w przyrodzie pod kilkoma postaciami, z czego najpopularniejsze są retinol i beta-karoten. Kosmetyki z retinolem cieszą się dużą popularnością zarówno wśród osób zmagających się z trądzikiem, jak i tych, którym zależy na działaniu przeciwzmarszczkowym. Wróćmy jednak do diety. Retinol na talerzu dostarczysz za pomocą ryb, masła, jaj, serów i podrobów. Z kolei źródłem beta-karotenu są: marchew, dynia, papryka, jarmuż i szpinak.
Witamina C to silny antyoksydant, który przeciwdziała starzeniu się skóry i przyspiesza gojenie ran. Poza tym skutecznie rozjaśnia przebarwienia oraz wspomaga syntezę kolagenu. Najwięcej witaminy C mają: natka pietruszki, brokuły, papryka, kalafior, brukselka oraz owoce, takie jak czarna porzeczka, kiwi, truskawki i cytrusy.
Witamina E nazywana jest witaminą młodości. Pomaga w walce z suchą skórą i przyspiesza gojenie. Ponadto zapobiega rogowaceniu się naskórka, reguluje wydzielanie się łoju, doskonale nawilża i wygładza. Do diety wprowadzisz ją w olejach roślinnych, nasionach i orzechach.
Witaminy z grupy B w diecie
Witaminy z grupy B odgrywają wiele ważnych ról w organizmie. Związki te nie tylko warunkują prawidłowe działanie układu nerwowego, ale również korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Szczególne właściwości w tym zakresie wykazuje witamina B3 zwana niacyną. Obecny w kosmetykach niacynamid to pochodna witaminy B3. W jakich artykułach spożywczych jest najwięcej witamin z grupy B? Przede wszystkim w produktach zbożowych, strączkach i warzywach. Spore ilości witaminy B3 znajdziesz w mięsie drobiowym, rybach i orzechach (głównie arachidowych).
Antyoksydacyjny cynk
Cynk to składnik mineralny o właściwościach antyoksydacyjnych. Pierwiastek wykazuje również działanie bakteriostatyczne, do tego łagodzi stany zapalne i umożliwia szybszą regenerację naskórka. Do diety warto wprowadzić następujące źródła cynku: owoce morza (ostrygi i małże), mięso, pestki dyni, kaszę gryczaną, migdały, płatki owsiane, nasiona słonecznika i jaja.
Dieta pudełkowa dla urody
Chcesz jeść smacznie, zdrowo i różnorodnie, ale nie przepadasz za gotowaniem? A może w natłoku codziennych obowiązków zapominasz o zdrowym odżywianiu i cierpi na tym nie tylko Twoja cera? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego w okolicy. Dobre cateringi oferują różne diety pudełkowe pełne warzyw, owoców i innych wartościowych produktów spożywczych. Więcej ciekawostek na temat odpowiednio zbilansowanej diety dla urody znajdziesz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/co-jesc-by-miec-piekna-cere-radzimy-jaka-diete-wybrac/.