Do sklepów nie powinny wybierać się osoby starsze, jako grupa najwyższego ryzyka oraz dzieci, które łatwo mogą rozwlekać chorobę. Po potrzebne produkty warto wybrać się w godzinach, w których jest najmniej klientów.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Sanepid wskazują na podstawowe zasady, jakie powinni zachować konsumenci podczas zakupów. Oto one:
1. Unikaj przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymuj odstępy w kolejkach, najlepiej na około 1,5 m. Jeśli sklep jest niewielki, niech w środku nie przebywają więcej niż dwie osoby.
2. Pamiętaj o higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, tj. pieczywa, orzechów i owoców.
3. Do pakowania żywności używaj jednorazowych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigieniczne jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, suszone owoce).
4. W miarę możliwości kupuj pakowane owoce i warzywa, które będziesz spożywać bez obróbki termicznej.
5. Unikaj produktów wystawionych na ladach, bez żadnych osłon.
6. Jeśli możesz, płać kartą – gotówkę dotyka bardzo wiele osób i może się na niej przenieść wirus.
7. Po powrocie z zakupów dokładnie umyj ręce. Powtórz tę czynność, gdy rozpakujesz nabyte produkty i rozlokujesz je w szafkach.