StoryEditor
Biznes
03.01.2025 13:37

Proszki z czerstwego chleba pszennego i żytniego w INCI? Nowy zawodnik na rynku kosmetyki upcyklingowej, REBREAD, wchodzi do gry

Innowacyjny peeling ma za zadanie nie tylko funkcjonalnie złuszczać skórę, ale także być pomocą w pozbyciu się problemu marnowania żywności. / REBREAD

W Polsce ponad połowa społeczeństwa boryka się z problemem marnowania żywności, a pieczywo jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów. Startup REBREAD z Krakowa postawił sobie za cel przekształcenie tego problemu w szansę, tworząc innowacyjne surowce przemysłowe z czerstwego chleba — w tym nowy składnik zarejestrowany w Międzynarodowej Nomenklaturze Składników Kosmetycznych (INCI).

W Polsce rocznie marnuje się około 4,8 miliona ton żywności, z czego znaczną część stanowi pieczywo. Krakowski startup REBREAD, założony przez Bartka Raka, Katarzynę Młynarczyk i Ewę Jarosz, w innowacyjny sposób podchodzi do tego problemu. Współpracując z Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja, przekształcają niesprzedany chleb w surowce, które znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Przełomowym momentem dla firmy było stworzenie w 2021 roku alkoholu Okowita, wyprodukowanego z resztek chleba.

Od momentu premiery Okowity REBREAD poszerzył swoją ofertę o kosmetyki, napoje probiotyczne i biodegradowalne polimery do druku 3D. Firma zarejestrowała także proszki z chleba w Międzynarodowej Nomenklaturze Składników Kosmetycznych (INCI). Aktualnie jednym z kluczowych produktów jest peeling chlebowy Floura – biodegradowalny środek złuszczający, wzbogacony naturalnymi olejkami. Drobinki chleba delikatnie złuszczają martwe komórki naskórka, jednocześnie wspierając barierę hydrolipidową skóry.

REBREAD nie poprzestaje na innowacjach. Obecnie pracuje nad biofermentem ze sfermentowanego chleba i bakterii kwasu mlekowego. Ten składnik ma być podstawą nowej linii kosmetyków, w tym produktów do pielęgnacji twarzy, ciała, dłoni i stóp. Firma kieruje swoją ofertę do świadomych konsumentów, którzy cenią wysoką jakość i ekologiczne podejście. Biofermenty wpisują się w strategię gospodarowania zasobami zgodnie z zasadami gospodarki obiegu zamkniętego.

Twórcy REBREAD podkreślają, że ich celem jest globalne rozszerzenie działalności przy minimalnym śladzie węglowym. Zamiast eksportu produktów, firma planuje dzielić się wiedzą, wspierając lokalną produkcję i rozwój gospodarki obiegu zamkniętego. “Najważniejsze dla nas są rozwiązania, które umożliwiają przekształcenie czerstwego pieczywa w dalsze produkty jadalne, zgodnie ze standardami żywności pochodzącej z recyklingu – w zgodzie z ideą wysokich walorów zdrowotnych, ekologiczne procesy produkcji i maksymalne wykorzystanie surowca” – tłumaczy Ewa Jarosz w rozmowie z Onet Zielony.

Czytaj także: Były zapachowe, są jodowe: Centrum Badań i Rozwoju Technologii dla Przemysłu wprowadziło na rynek świecę uwalniającą jod podczas spalania

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Innowacje
06.01.2025 18:58
Innowacyjne minilaboratorium L‘Oréal do analizy skóry
Cell BioPrint dokona w ciągu 5 minut spersonalizowanej analizy stanu skóry i pomoże “przewidzieć” ewentualne problemy kosmetyczneL‘Oréal

Cell BioPrint to nowe urządzenie, wdrażane testowo w tym roku przez L‘Oréal. Jest kompaktowe, a jego zadaniem jest analiza stanu skóry oraz jej potencjalnych problemów w przyszłości.

L‘Oréal Cell BioPrint to niewielkie, przenośne urządzenie, które dokonuje analizy próbki skóry, pobranej dzięki specjalnej taśmie umieszczonej na policzku. Proces analizy przebiega niezwykle szybko – zajmuje niecałe pięć minut. Cell BioPrint dokona w tym czasie spersonalizowanej analizy stanu skóry, a ponadto pomoże “przewidzieć” ewentualne problemy kosmetyczne.

L‘Oréal zapowiada, że nowe narzędzie do analizy pomoże użytkownikom sprawdzić, jak szybko starzeje się ich skóra, a także stopień reakcji na poszczególne składniki kosmetyczne.

Zdaniem L‘Oréal, dzięki wynikom uzyskanym podczas analizy użytkownicy będą mogli zajmować się bardziej proaktywnie pielęgnacją swojej skóry, wiedząc, jakich problemów mogą się spodziewać - jeszcze zanim staną się one widoczne. Otrzymają też fachowe porady, jak ochronić się przed spodziewanymi problemami z cerą.

Jak wyjaśnia L‘Oréal, dzięki urządzeniu konsumenci zdobędą więcej istotnych informacji o stanie własnej skóry, co uchroni ich przed kupowaniem produktów pielęgnacyjnych “metodą prób i błędów”. Zdaniem giganta kosmetycznego, obecnie globalny rynek pielęgnacji skóry jest napędzany przez konsumentów, poszukujących więcej spersonalizowanych, unikalnych informacji o swojej skórze oraz skuteczniejszych metodach jej ochrony. 

Urządzenie powstało we współpracy z koreańskim start-up’em NanoEnTek i będzie wykorzystywać do analizy sztuczną inteligencję. L‘Oréal zapowiedział, że pilotaż innowacyjnego rozwiązania rozpocznie w swoich sklepach w Azji pod koniec 2025 roku.

W tym tygodniu firma prezentuje Cell BioPrint podczas targów technologicznych CES w Las Vegas.

Marzena Szulc
ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Producenci
04.01.2025 14:24
Dyrektor Maciej Kaniowski odchodzi z Avonu po sześciu latach
Maciej Kaniowski, COO Avon, odchodzi z firmy po sześciu latachmat. prasowe

Maciej Kaniowski, dotychczasowy dyrektor operacyjny (COO) w Avon, poinformował o swoim pożegnaniu z firmą po sześciu latach wspólnej pracy. “Dobre decyzje są czasem trudne” - skomentował.

Maciej Kaniowski jako COO był odpowiedzialny w Avon za globalny łańcuch dostaw E2E oraz operacje i planowanie, związane z E2E, w tym m.in. zaopatrzenie, produkcję, realizację zamówień i dystrybucję, logistykę, centrum obsługi klienta czy nieruchomości dla Avon International.

Choć Maciek odchodzi, a ślad, który pozostawia w Avon jest nie do wymazania. Jego wyjątkowy umysł, zdolność do widzenia rzeczy inaczej i nieustanna chęć wyzwań sprawiły, że łańcuch dostaw w Avon przeszedł prawdziwą transformację. To on stworzył strategię #GameOn, która nie tylko przekształciła nasze operacje, ale również ukształtowała naszą kulturę opartą na współdziałaniu, otwartości i uczeniu się od siebie nawzajem – napisała firma w pożegnalnym poście na portalu LinkedIn, dziękując Maciejowi Kaniowskiemu i życząc mu sukcesów na nowej drodze zawodowej.

Kaniowski podkreślił, że ta wspólna praca w Avon “pozostanie w nim na zawsze”.

Cudowne miejsce, wspaniali ludzie i zespoły, które chciały rosnąć razem. Wasze umiejętności, gen rozwoju, bycie ze sobą w poszukiwaniu rozwiązań i poziom wyników to są tematy na światowym poziomie. Brawo brawo brawo! – napisał na Linked In Maciej Kaniowski, przyznając, że “dobre decyzje są czasem trudne, tak jak ta (o odejściu - red.), ale cementują wspomnienia i więzi).

Czytaj też: TOP roku 2024: Kłopoty w Verona Products Professional, Avon wchodzi do drogerii, Rihanna ambasadorką Diora

Marzena Szulc
ZOBACZ KOMENTARZE (0)
07. styczeń 2025 12:49