
Składniki spożywcze i kosmetyczne w islamie dzielą się na dozwolone (halal) i zakazane (haram). W kategorii haram znajdują się między innymi surowce produkowane z trzody chlewnej, insektów i alkohol etylowy. Dla producentów kosmetyków oznacza to wyższy standard produkcyjny, ze względu na częstość występowania tych składników w pomadkach. Warto przyjrzeć się powszechnie stosowanym w szminkach składnikom:
Żelatyna jest najczęściej produkowana z kości, skóry i skórek oraz ścięgien świń. W związku z tym produkty bez certyfikatu zaświadczającego, że użyta w nich żelatyna została pozyskana ze zwierząt halal, zostaną od razu skreślone z listy zakupów muzułmanki.
Czerwień koszenilowa (koszenila, karmina) to naturalny, ciemnoczerwony barwnik produkowany z wysuszonych insektów, zwanych czerwcami kaktusowymi. Islam zabrania spożywania czegokolwiek, co zawiera insekty, toteż szminka z karminą jest wykluczona ze względu na oczywiste zjadanie pomadki w ciągu dnia.
Alkohol etylowy jest absolutnie zakazany jako substancja potencjalnie zmieniająca świadomość (nawet w najdrobniejszych dawkach). Inne alkohole są dozwolone, np. alkohol cetearylowy.
Wosk pszczeli jest dozwolony, ponieważ nie zawiera w sobie insektów (pszczół), tak samo jak miód.
Gliceryna to syropowata ciecz często otrzymywana jako produkt uboczny przetwarzania tłuszczu zwierzęcego. Powszechnie stosowana jest również gliceryna wytwarzana z ekstraktu roślinnego oraz gliceryna wytwarzana syntetycznie. Halal jest gliceryna roślinna i syntetyczna, ale produkty zawierające glicerynę z tłuszczu zwierzęcego powinny być certyfikowane, aby upewnić konsumentów i konsumentki.
Warto poszukiwać wegańskich i halal półproduktów zastępczych, by pozostać atrakcyjnym dla klientek i klientów z krajów Bliskiego Wschodu.
Czytaj także: Co warto wiedzieć o kosmetykach halal: składy i pochodzenie składników